A teacserjének (Camellia Sinensis) köszönhetjük az összes teát. A legidősebb vad teafák 800 évesek lehetnek. (A más növényekből, gyógyfüvekből készülő tea voltaképpen nem tea hanem főzet vagy forrázat).
Alapvetően nem hagyják ilyen nagyra nőni ezeket az örökzöld cserjéket, nyilván mert derékmagasságból könnyebb elérni a sokszor kézzel szedett leveleket.
Mivel van remek magyar nyelvű összefogaló az 1000teán, be is linkelem ide:
Teafajták erjedtség és feldolgozottság szerint
A teanövény először rügyet, majd két kicsi és több nagyobb levelet növeszt. A rügyből is levél lesz, de ahogy a növény fejlődik folyamatosan változik a levél kémiai összetétele. Hogy melyik levelet tépik le a növényről attól függ, hogy milyen teát szeretnének előállítani belőle.
Itt egy infógrafika a chinalife- teás összefoglaló pdfjéből. Látható hogy melyik teafajtánál mi történik a levéllel, hol állítják meg az oxidációs folyamatokat. A tea készítésénél (és később a tárolásnál is) a legfőbb "ellenség" az oxigén. A tea karakterét a következő 5 tényező befolyásolja
terroir: az a régió, ahol a növény nő; annak mikroklímája, a talajminőség és tengerszint feletti magasság
a levélszüret ideje a szezonban: korai (első) középső vagy késői szedés
a szedési módszer: csak rügyeket szednek vagy rügyeket és leveleket is
feldolgozás: fonnyasztás, át, oxidizing, drying and grading
és persze az elkészítés: a teáskanna tipusa és minősége, a víz hőmérséklete és minősége, valamint az áztatás hossza
Ez az 5 tényező aztán nagyon érdekes ízeket, illatokat és külsőt adhat a teának.
Készítek egy nagy összefoglaló táblázatot a főbb teafajtákról (remélem még ma).