teafajtákról röviden 1.rész
2015. február 20. írta: igyalakmeg

teafajtákról röviden 1.rész

Ha az ember (nagyon helyesen) nem filteres teát iszik hanem szálas/leveles (angolul loose leaf tea) teát, akkor komoly választás elé állítja bármelyik teaház/kereskedő.

Igaz, hogy minden leveles teát ugyanabból a növényből állítanak elő, de ennek ellenére van kb 1500 fajta, szóval nem egyszerű a választás.

De hogy ne ismételjem azokat, amiket már mások nagyon szépen leírtak linkelek egy remek cikket:

http://www.flyingbirdteahouse.co.hu/filtereslevelestea.html

Ebben a cikkben 5 teafajtáról esik szó, mert nem említik a 6. ún sárga teát, ami voltaképpen érthető, Kína teljes teatermelésének kb fél %-át teszi ki a sárga tea. A sárga szín az uralkodó színe volt kínában, és ez a tea az ő teája volt, manapság is csak nagyon kevesen isszák és nagyon drága. Mióta kevesebb a császár Kínában (1912), politikusok kapják pl ajándékba ha arrafelé járnak. Valahol féluton van a fehér és a zöld tea között fermentációt illetően. A 70-es években fedezték fel újra, ezt a sokáig elfeledett készítési technikát.

Felül a főzet, alul a levél, sorrendben fehér, sárga, zöld, oolong, a fekete, (ami valójában vörös tea) és az utolsó a puerh:

innen

innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sarkanykut.blog.hu/api/trackback/id/tr537192373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása