Ha az ember (nagyon helyesen) nem filteres teát iszik hanem szálas/leveles (angolul loose leaf tea) teát, akkor komoly választás elé állítja bármelyik teaház/kereskedő.
Igaz, hogy minden leveles teát ugyanabból a növényből állítanak elő, de ennek ellenére van kb 1500 fajta, szóval nem egyszerű a választás.
De hogy ne ismételjem azokat, amiket már mások nagyon szépen leírtak linkelek egy remek cikket:
http://www.flyingbirdteahouse.co.hu/filtereslevelestea.html
Ebben a cikkben 5 teafajtáról esik szó, mert nem említik a 6. ún sárga teát, ami voltaképpen érthető, Kína teljes teatermelésének kb fél %-át teszi ki a sárga tea. A sárga szín az uralkodó színe volt kínában, és ez a tea az ő teája volt, manapság is csak nagyon kevesen isszák és nagyon drága. Mióta kevesebb a császár Kínában (1912), politikusok kapják pl ajándékba ha arrafelé járnak. Valahol féluton van a fehér és a zöld tea között fermentációt illetően. A 70-es években fedezték fel újra, ezt a sokáig elfeledett készítési technikát.
Felül a főzet, alul a levél, sorrendben fehér, sárga, zöld, oolong, a fekete, (ami valójában vörös tea) és az utolsó a puerh: